Relatiebeding
Een relatiebeding is een vorm van een concurrentiebeding. In de praktijk komen we relatiebedingen in verschillende vormen tegen. De meest voorkomende is het relatiebeding dat de werknemer verbiedt om gedurende een bepaalde periode een aantal cliënten/relaties van de werkgever te benaderen. Een relatiebeding belemmert de werknemer in de wijze waarop hij na beëindiging van het dienstverband gedurende een bepaalde periode werkzaam kan zijn. Voor een rechtsgeldig relatiebeding gelden dezelfde vereisten als voor het concurrentiebeding. Ook aan een relatiebeding kan een boeteclausule worden gekoppeld.
Geheimhoudingsbeding
Het geheimhoudingsbeding heeft vooral een preventieve werking, waarmee het prijsgeven van vertrouwelijke informatie wordt tegengegaan. In tegenstelling tot een concurrentiebeding kan een geheimhoudingsbeding eenzijdig worden opgelegd door een werkgever. Ook aan een geheimhoudingsbeding kan een boeteclausule worden gekoppeld.
Verbod van nevenwerkzaamheden
Wanneer een werkgever wil voorkomen dat een werknemer naast het dienstverband ook nog ergens werk verricht, al dan niet als zelfstandige, dan is het verstandig dit verbod op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Zo wordt voorkomen dat ‘extra werk’ niet ten koste gaat van het eigen werk en concurrerende werkzaamheden zijn helemaal uit den boze. Vaak is het zo geformuleerd dat voorafgaand toestemming nodig is. Een verbod op nevenwerkzaamheden wil ook wel onderdeel uitmaken van een CAO.
Eenzijdig wijzigingsbeding
In een arbeidsovereenkomst kan een beding worden opgenomen dat een werkgever de mogelijkheid geeft bepaalde arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Deze wijzigingen mogen gaan over het soort arbeid, de werkplek en de werktijd. Als reden moet een zwaarwichtig, bedrijfseconomisch of organisatorisch belang worden aangetoond. Het valt aan te raden de OR te betrekken in een dergelijk traject. Ook wanneer geen eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen, dan is een wijziging van arbeidsvoorwaarden mogelijk. Dit is wel moeilijker. Er zal dan een beroep moeten worden gedaan op het goed werknemerschap en de redelijkheid en
billijkheid.
Ontbindende voorwaarde
Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst is in beginsel mogelijk, maar kan gemakkelijk in strijd komen met het stelsel van de ontslagbescherming. In dat geval is een dergelijk beding niet rechtsgeldig. Je zult het niet geloven, het komt voor: een arbeidsovereenkomst waarin staat dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege ontbonden wordt geacht op het moment dat iemand ziek wordt of zwanger. Uiteraard houdt dit geen stand. Een bekend geval in de jurisprudentie is dat een werkgever had opgenomen dat bij bedrijfsbeëindiging de arbeidsovereenkomst van rechtswege zou eindigen.