Ontslag kan ook door een beëindiging met wederzijds goedvinden. Het voordeel hiervan is dat een werkgever en werknemer alles onderling kunnen afspreken. Opzegverboden en opzegtermijnen kunnen aan de kant worden geschoven. Dit kan wel consequenties hebben op het gebied van uitkeringen.
Een werkgever mag niet té snel aannemen dat een bepaalde uiting van een werknemer als een ontslagneming kan worden opgevat. Een werknemer die roept “ik neem ontslag!” tijdens een verhit beoordelings- of salarisgesprek, kan niet meteen aan die uitlating worden gehouden. Er komt een werknemer een zekere bedenktijd toe. Om discussies te voorkomen, is het slim een werknemer het ontslag schriftelijk te laten bevestigen. Verklaringen moeten ondubbelzinnig zijn. Ook wordt van een werkgever verwacht dat hij het één en ander onderzoekt.
Als overeenstemming is bereikt, sluiten werkgevers en werknemers vaak een vaststellingsovereenkomst (VSO). In dit document wordt alles rondom het ontslag geregeld. Na ondertekening van de VSO heeft een werknemer een bedenktijd van 14 dagen. Zonder enige reden kan de vaststellingsovereenkomst worden teruggedraaid en dan blijft de werknemer in dienst.