De werkgever is verplicht arbeidsongeschikte werknemers te laten re-integreren. Dit kan zijn:
- in eigen of aangepast werk; of
- passend werk binnen de onderneming; dan wel
- passend werk buiten de onderneming (2e spoor): toestemming UWV vereist.
Of werk ‘passend’ is, hangt af van de omstandigheden van het geval. Daarbij wordt onder meer gelet op arbeidsverleden, opleiding, gezondheidstoestand, de afstand tot het werk, het loon en het geen waartoe de werknemer nog in staat is. Het is meestal aan de bedrijfsarts of arbodienst om te bepalen wat passende werkzaamheden zijn. Bij een geschil hierover kan een deskundigenoordeel worden gevraagd bij het UWV.
Indien de werknemer een aanbod tot het verrichten van passende werkzaamheden zonder deugdelijke grond afwijst, is de werkgever niet langer verplicht het loon door te betalen. Wat een deugdelijke grond is, hangt af van de omstandigheden. Hoe groter het verschil tussen de oorspronkelijke werkzaamheden en het aangeboden werk, hoe groter de kans dat het aangeboden werk niet passend is.
De werknemer die passend werk weigert, kan niet alleen zijn recht op loon verspelen, maar ook de bescherming van het opzegverbod tijdens ziekte verliezen. Beëindiging van het dienstverband kan in de regel pas aan de orde komen, als stopzetting van de loonbetaling geen effect heeft. Komt de werknemer op zijn weigering terug en hervat hij alsnog in passend werk of in zijn eigen werk, dan heeft hij vanaf dat moment weer recht op loon. Let op: een werknemer die passend werk verricht is nog steeds arbeidsongeschikt voor de bedongen arbeid en houdt het recht op doorbetaling van (ten minste) 70% van het overeengekomen loon. Het opzegverbod tijdens ziekte blijft ook voor hem gelden.
Werknemers zijn verplicht mee te werken aan hun eigen re-integratie. Dit betekent dat ze:
- gevolg moeten geven aan redelijke voorschriften en maatregelen die re-integratie tot doel
hebben; - mee moeten werken aan het opstellen, evalueren, bijstellen van het plan van aanpak;
- passend werk moeten verrichten als de werkgever hem daartoe de gelegenheid biedt.
Deskundigenoordeel UWV:
Re-integratie is gedurende de eerste twee ziektejaren een zaak tussen werkgever en werknemer. Het UWV bemoeit zich hier nog niet mee. Wel kan bij een geschil aan het UWV worden gevraagd om een deskundigenoordeel te geven. Hierin staat of:
- de werknemer (on)geschikt is het werk te doen;
- passend werk aanwezig is;
- de werkgever de re-integratieverplichtingen nakomt;
- de werknemer de re-integratieverplichtingen nakomt.
Het deskundigenoordeel van het UWV is niet bindend. Het heeft de status van een advies. Bezwaar is niet mogelijk.